virtual friends

Friday, 30 October 2015

tempat penginapan murah di langkawi : island time motel


suasana di pekan kuah jauh berbeza dengan pantai chenang. seperti yang diketahui, pantai chenang lebih happening pada waktu malam. silap-silap boleh fenin tengok.

kawasan pekan kuah ni nak kata sunyi sangat pon tak even kedai-kedai cokelat dan pinggan mangkuk tutup awal. ye ke tutup awal? 

kalau dulu, 5-10 tahun lepas, ya depa tutup awal. sekarang aku tak sure. kebetulan petang tu kitaorang dah cari makanan kat pasar malam. so, malam malas nak keluar lagi. just lepak dalam bilik.

nama tempat penginapan kitaorang di pekan kuah ialah island time motel. saje je aku book thru agoda atas keinginan nak try guna website ni. sebelum ni kalo travel aku tak pernah amek port pasal tempahan accomodation. biasanya ji hyo punya keje. macam ari tu aku ke medan, aminah yang handle.

island time motel takde la betul-betul terletak di area shop lot pekan kuah tu. motel ni dekat kawasan kompleks pekan rabu langkawi dan berhampiran dengan de baron resort langkawi.

selepas melalui pengalaman stay kat sini, jom baca ulasan versi aku.

#1. merupakan lokasi yang strategik untuk kaki shopping & kaki perabih duit. kedudukannya betul-betul berhadapan dengan rams home decor iaitu salah satu duty free shopping centre di langkawi. kiranya rams (nama glamer) ni sama taraf dengan haji ismail group.

#2. harga bilik yang murah iaitu RM70 per nite include breakfast dan agoda service charge. kalo walk in, mahal plak depa ketuk. harga sebuah bilik boleh mencecah sampai RM120++. terkejut aku dengar. kalo camtu baiklah duduk de baron resort - lagi puas hati. tak silap aku dekat sini ade juga bilik style dormitory.

#3. as usual, breakfast sama macam hostel/guesthouse yang lain dan self service. kitaorang tak makan pon sebab pagi-pagi bute dah keluar jogging. semangat kan? :p

#4. wifi service provided dan paling best, laju giler ko. makin galak aku layan race start running man sampai dua pagi. itu pon akhirnya paksa diri sendiri suruh masuk tido.

#5. now, masuk point yang tak best tentang motel nie. pertama sekali nak bagitau, aircond bilik kitaorang bocor. nak pindah bilik lain malas dah. takpe boleh dimaafkan lagi.

#6. paling aku tak boleh terima, bab keselamatan yang tak berapa selamat. 

begini ceritanya, aku pendekkan. 

masa dapat bilik, baru aku perasan takde sliding lock dari dalam. hanya boleh lock tombol pintu sahaja. sudah, mula la macam-macam perkara negatip kitaorang pikir. kebetulan hari tu guest tak berapa ramai kecuali sorang minah salleh yang kitaorang terserempak masa check in tadi. 

motel ni hak milik orang pakistan. staff ade dua orang sahaja dan kedua-duanya lelaki. sorang tu pioorr orang pakistan dan sorang lagi asal dari terengganu. nak dijadikan cerita, anak sedara owner pon ada sama. dia kata saje datang jalan-jalan ke langkawi. tengah-tengah borak sempat lagi dia kutuk airasia.

I don't want take airasia flight again. very dangerous

what do u mean very dangerous?

very dangerous, very dangerous. landing time

aku buat-buat paham ape yang dia nak sampaikan. mesti masa touch down dia dapat pengalaman yang tak best tu. malas nak panjang cite aku diam sudah. adat la, ade masanya touch down ni smooth, kadang-kadang terhentak. aku marah gak bila dia kutuk kapai terbang kesayangan aku ni. 

marah ni marah!

punca aku jadi sembang dengan dia sebab aku turun awal dekat lobi. masa ni tengah tunggu kawan aku bersiap. tiba-tiba dia hulur handphone kat aku.

give me your number. I'm just want to be friend with you

aku macam terkedu kejap. tengah pikir ape ayat yang sesuai tak nak bagi no. phone dekat dia. masalahnya dia pushy bila aku tak amek handphone tu. 

give me your number. do u have whatsapp right? don't get me wrong, just friends.

hello bro, macam ni ke cara ko mintak no phone orang? 

ni dalam hati jer aku berani. time tu aku try cool. tak nak mewujudkan situasi tak elok sebab personal details kita semua dia ade. last-last aku dapat satu idea, ting!

aku amek handphone tu dan taip nombor celcom. no celcom ni sebenarnya aku just guna untuk call dan main games je. kalo free wifi baru aku buka whatsapp. nasib ko la labu. 

malam tu, dia sibuk kacau aku. tanya dah makan ke belom. bro, ini mengorat cara lama der. memang aku tak layan pon. entah la, dalam keadaan guest tak ramai dan sliding lock takde, tiba-tiba rase tak berapa safe nak stay sini. penyudahnya kitaorang tawakal saje semoga takde benda-benda tak elok terjadi.
receptionist counter
area untuk melepek. staff terengganu tu jadikan sofa hitam tu tempat tido dia
lorong untuk ke bilik
sorry, lagi sekali aku lupa nak snap gambar bilik. bilik okey, standard macam bilik-bilik di motel lain dan tak sempit sangat. ade space untuk solat dan letak barang.

dari segi design dan susun atur di lobi, aku suka. simple dan sedap mata memandang. 

kesimpulannya, apa yang boleh aku katakan, motel ini sesuai untuk solo & male backpacker. selain itu, budak-budak lelaki yang datang bercuti dalam kelompok yang ramai pon sesuai stay sini.

yang tak sesuai adalah golongan kaum hawa samada datang secara solo atau berdua lebih-lebih lagi kalo berada dalam situasi macam kitaorang. bagi family, susah aku nak cakap, terpulang pada komen-komen yang korang boleh baca di agoda.

rata-rata review yang aku baca ramai cakap dari segi location depa menang. komen-komen lain seperti bilik berbau, tuala kotor dan sebagainya itu perkara biasa di mana-mana motel/guesthouse sekalipon. macam aku pernah cakap, kalo bangsa tak kesah just ignore as long as tidak memudaratkan diri sendiri.

ada juga komen yang mengatakan staff depa rude dan tak sesuai tidur dekat sofa lobby. betul, kebajikan staff perlu dijaga. kesian aku tengok budak terengganu tu. manakala staff lagi sorang dan anak sedara owner boleh plak sedap tidur dalam bilik. lagi satu, aku belajar tentang perangai orang pakistan ni, diorang jenis kasar. no wonder depa rude, pushy dan lain-lain yang sewaktu dengannya.

sekiranya owner atau staff terbaca review aku ni, belajar la cara beradab dengan orang. kalau tak suka dengan malaysia, bak kata pak-pak menteri sila lah keluar dari malaysia, kannnn. 

anyway, island time motel ni memang value for money dan kena dengan bajet aku. rasenya lepas ni kalo ke langkawi, aku takkan stay sini dah. hopefully pihak pengurusan dapat buat perubahan ke arah yang lebih baik pada masa akan datang. 

skema sangat ayat last tu. ape-ape pon, tq for reading!

Thursday, 22 October 2015

promosi tiket RM5 KL hop-on hop-off & penang hop-on hop-off

aku ni nama jer tinggal di key ell tapi bukan semua tempat dah pernah jejak. terutamanya dekat tengah kota metropolitan tue.

paling-paling koman pon aku pergi jalan TAR dan SOGO sahaja. adalah setahun hanya sekali dan semuanya bersebab kalo ke sana. samada jumpa kawan atau kebetulan ade kerja di kawasan sekitar.

justeru, tedia justeru ko, hehe.

justeru, bila bas hop-on hop-off wujud di kuala lumpur, memang aku ade plan nak naik. boleh la melihat keindahan key ell secara keseluruhan. nama pon plan kan, belum tentu jadinya. asyik tertangguh memanjang sampai satu masa aku noticed pihak pengurusan bas buat promosi.
aku kan pantang tengok harga promosi macam nie. mata tu cepat nau nampak. ye la, harga RM5 tu jauh beza dengan harga tiket asal iaitu RM19. 

apa lagi, aku ajak sorang kawan juin dan dia setuju. maka, pada ahad lepas bersamaan dengan 18 oktober 2015, kami memulakan misi. 

sebelum tu, ade beberapa perkara yang korang perlu amek maklum untuk naik bas ni. jom baca point-point di bawah. 

syarat-syarat promosi tiket RM5
#1. sah untuk bas KL hop-on hop-off (KLHOHO) dan penang hop-on hop-off (PENHOHO)

#2. promosi start 1 september hari tu dan akan berakhir pada 30 november 2015. ade masa lagi. sekarang ni register online tengah buka untuk kumpulan tiga perjalanan dari 19 oktober - 1 november 2015

#3. terbuka kepada semua pemegang mykad sahaja.

#4. tiket free of charge untuk kanak-kanak lima tahun ke bawah. 

#5. korang wajibun register online. selepas register, depa akan send email dan sila print out. pada hari korang nak naik bas - bagi copy, tunjuk ic dan buat bayaran RM5 kepada staff/tourist guide. at last akan dapat tiket dan pamplet.


lain-lain info mengenai KLHOHO
#1. tiket valid dalam tempoh 24jam. contoh hari ni korang naik bas jam 11.30pagi, esoknya boleh naik sekali lagi sehingga jam 11.30pagi. menarik kan?

#2. perkhidmatan bas adalah setiap hari start 9 pagi hingga 8 malam. jarak masa antara setiap bas adalah 30 minit. walau bagaimana pon, masa maybe 'lari sket' sekiranya berlaku kesesakan lalu lintas.

#3. secara ringkasnya, KLHOHO akan berhenti di 23 hentian. dari 23 hentian tu, korang boleh cover lebih kurang 40 tempat menarik. so, kita boleh naik/turun dimana-mana hentian yang disukai. click here for all major attractions in kuala lumpur

#4. sila spend time for one day kalo korang dah alang-alang naik bas then nak lepak atau jale-jale di semua tempat menarik. mana tau nak beli handbag LV dekat pavi ke :p

#5. macam kitaorang just sightseeing dengan bas. staff dah pesan kalo nak cover semua hentian, masa yang perlu diperuntukkan ialah 2 jam setengah. ha merasa jugak aku mereput dalam bas. 

#6. ni point best untuk kaki selpie - free wifi onboard okeh. terdapat jugak laluan khas untuk pengguna wheel chair semasa menaiki bas.

#7. sepanjang perjalanan, staff akan explain tentang sejarah dan tarikan di setiap tempat. paling tak boleh blah, depa siap mention clubbing area. ko ghase?
kitaorang naik di hentian 9 : pasar seni. semua bus stop yang KLHOHO berhenti ade signage except istana negara
route map KLHOHO
my ticket - valid 24 hours
on the way nak ke hentian 11 : KL sentral
KL sentral
istana negara : bas akan berhenti dalam 7 - 10 minit untuk acara bebas atau sesi bergambar. ikut suka korang nak buat ape pon
bas yang kitaorang naik selama dua jam setengah
hentian 15 : bird park
hentian 16 : masjid negara dan kawasan di sekitarnya
jalan raja laut. dekat sini boleh ke jalan TAR, SOGO dan chow kit. lama giler tak jumpa bas len seng. ingatkan dah gulung tikar
view dari jalan tun razak. oh jerebu!
menara tabung haji
nampak mamat tu kan? kami sama-sama naik tocang bila pegang telefon. aku amek gambar dia pon amek juga dan begitu sebaliknya
hentian 23 : KLCC dalam jerebu. sekali tengok cuaca macam sejuk tapi sebenarnya tidak
first time aku sampai sini. hentian 2 : menara kuala lumpur
inilah clubbing area. hentian 3 : jalan p. ramlee atau nama lain KL city walk
kondo mewah dan hotel
pedestrian walkway dari KLCC ke pavilion
area pavilion. boleh turun di hentian 6 : bintang walk
pembinaan semakin rancak dilakukan
area bukit bintang
menara maybank
pudu sentral @ UTC kuala lumpur
guest house spotted. ni dekat area petaling street @ china town
menara dayabumi
sungai kelang & wisma tun sambathan
menara shell & kondo mewah di KL sentral. cantik dan unik design menara shell
last but not least, kitaorang turun di hentian 11 : KL sentral
kematu punggung aku duduk lama-lama dalam bas but overall, aku puas hati dapat explore key ell. banyak betol perubahan sekarang ni. 

satu perkara buat aku terpikir sejenak, ape akan jadi dengan negara kita 5 tahun akan datang? rata-rata tempat aku pergi bersepah orang indon, bangla, nepal dan seangkatannya. itu belom masuk bab kebersihan dan gelandangan lagi.

aku bukan pandai nak sembang kencang pasal politik. masing-masing ade pendapat tersendiri. cuma aku berharap pemimpin negara kita masa kini dapat buat something yang bukan hanya cakap di mulut sahaja. biar sama-sama bergerak seiring dengan kepesatan pembangunan negara.

oh ya, lawatan sehari kitaorang naik bas KLHOHO ni konsepnya acah-acah pelancong di negara sendiri. bayangkan hanya kami sahaja orang local. rasenya sebab tu depa buat promo untuk malaysian.

masa kitaorang nak turun pon staff siap pesan lain kali naik lagi bila pree. pandai dia buat muka kesian. jom korang, kita kena travel jugak dalam negara sendiri. baru kita nampak keunikan malaysia.

cuma itu la, part paling tak best, jerebu kembali menular. tak memasal pedih mata aku sebab lama sangat melepek di area open deck. kawan aku tak tahan last-last dia serender masuk dalam. 

tq for reading :)

Tuesday, 20 October 2015

tempat penginapan murah di langkawi - amzar motel

sebenarnya dekat langkawi ni banyak giler pilihan untuk mencari tempat penginapan.

standard la ade hotel, ade guesthouse, ade motel dan juga homestay. 

selain dari tue, syarikat-syarikat korporat pon turut menyediakan special accomodation untuk staff depa. bagi government servant pon hado jugak iaitu rumah peranginan persekutuan yang terletak di pantai tengah.
 
bezanya di sini adalah citarasa dan poket masing-masing. ade orang jenis tak kesah penginapan semalaman berharga RM500 janji selesa nak beradu. ade orang plak jenis kesah sebab asal bercuti jer bajet mesti ciput. sape lagi orang tu kalo bukan aku, hehe.

sejak dah berjinak-jinak travel dengan title backpacker, duit poket yang aku bawa selalunya tak banyak. kadang-kadang terase gak sengkek di tempat orang tapi frankly speaking, aku suka style camni. at least aku beringat tak perlu beli benda-benda mengarut. cukup la dengan apa yang ade sekarang ni. orang lain belom tentu dapat travel sana sini. so, temanya kita kena syukur selalu.

aku ke langkawi 3hari 2malam. seperti biasa jugak, semua benda aku handle sorang dari A sampai Z. kawan yang follow trip ni baru first time nak pergi bercuti. that's why aku tekankan tema syukur selalu sebab rezeki manusia ni berbeza-beza.

takde ape sangat pon yang aku prepare pasal langkawi ni sebab dah banyak kali datang atas urusan kerja. this trip lebih kepada trip santai menyantai. paling penting, aku just cari kereta sewa & tempat penginapan yang murah dan berpatutan.  

hokey, ni baru nak masuk main point. kat atas tu mukadimah jer u olls, haha.
 
malam pertama aku pilih tempat penginapan di pantai chenang manakala untuk malam kedua, kitaorang tidur di pekan kuah. saje aku nak merasai suasana yang berbeza. alhamdulillah, setakat ni kawan-kawan travel aku bangsa tak kesah dan ikut je ape yang aku plan. mana la aku tak sayang korang kan? huggggg ciked - muntah!
amzar motel di pantai chenang
#1. amzar motel terletak betui-betui di jalan utama. dari jauh boleh nampak signboard AMZAR MOTEL yang sebesar-besar tulisan. motel ni juga berhadapan dengan sandy beach resort. maka kaedahnya, nampak jer sandy beach resort secara tak langsung akan nampak amzar motel.   

#2. amzar motel tidak terletak di kawasan pantai. walau bagaimana pon, korang boleh walking distance nak ke sana lebih kurang dalam 2-3 minit saje. tapi kalo bilik korang di bahagian belakang, maybe amek masa dalam 5-10 minit. nanti aku ceritakan perihal bilik di point lain.

#3. amzar motel tidak mengamalkan sistem booking kecuali waktu peak season. konsep depa first come first serve. aku dapat tau ni pon sebab mulanya aku nak book jugak. encik anuar, person incharge yang aku deal kata tak perlu. just datang then setel di sana. katanya lagi kalo nak book hanya sah untuk amzar family room sahaja.

#4. merujuk point no.3, aku nak kongsi satu tips. oleh kerana style amzar motel cenggitu, aku suggestkan sebelom korang nak enjoy sakan di seluruh langkawi, adalah lebih apdal korang pergi check in dulu.

#5. kedudukan amzar motel ni lebih kurang macam huruf U. hari tu aku amek hotel 1 berharga RM75 per nite dan deposit RM50. rupe-rupenya bilik tu di bahagian belakang sekali. macam aku cakap tadi, kalo nak jalan kaki ke pantai chenang amek masa 5-10 minit. bilik-bilik jenis lain terletak di bahagian hadapan.

#6. parking di amzar motel sangat-sangat senang. silap haribulan korang boleh parking depan bilik sendiri okeh!

#7. perkhidmatan lain seperti wifi, iron dan coway ade disediakan.

#8. dari segi safety, aku rase ok je kawasan persekitaran kat situ. ada rumah-rumah orang di bahagian belakang amzar motel. dalam bilik pon ade sliding lock, tu penting.

#9. aku bagi markah 8 per 10 dekat bilik kitaorang. channel tv ade satu saje. nasib baik tv3, dapat jugak kitaorang tengok drama. bilik air, almari semua standard macam dalam gambar yang diorang sent. sorry aku lupe nak snap gambar bilik.

#10. kenape aku pilih amzar motel?
- main reason murah dan kena dengan bajet aku. kalo datang sorang baik aku amek chalet RM45. ni datang berdua boleh amek yang mahai sket.
- dekat dengan kedai makan, convenience store, pantai chenang, cenang mall, underwater world langkawi dan lain-lain tempat disekitarnya. pendek kata suma ade dan boleh access dengan jalan kaki sajorrkk. kira acah-acah travel sambil exercise :p

nama syarikat : Amzar Motel
no. tel/fax : 04-9551354/2354
no. tel bimbit : 012-4706500 (anuar) @ 012-5139208 (amzar) @ 012-4331354 (haji ismail)

aku pernah terbaca dalam FB biasanya depa susah nak angkat call. gamaknya ari tu aku baca bismillah dulu mujur la encik anuar angkat, hehe. ape-ape pon untuk menginap dekat sini depends pada rezeki jugak. selalunya penuh.

korang, tak payah risau la. refer perenggan pertama yang aku taep tadi - banyak pilihan untuk mencari tempat penginapan di langkawi termasuk area pantai chenang. kita jer yang kena pandai cari sesuai dengan bajet kita :)

Thursday, 15 October 2015

kereta sewa murah di langkawi

ade yang tengah mencari kereta sewa murah di langkawi?

mungkin entry kali ni ade jawapannya.

alkisahnya aku ke langkawi hujung bulan mei hari tue. sekarang barulah mood dah sampai untuk hapdate apa yang patut :p
selain kereta, MPV dan van juga boleh sewa kat sini
syarat-syarat yang perlu dipatuhi
my review
#1. ni company paling murah yang aku jumpa sehari sebelum nak ke sana. rata-rata company lain, standard price kereta viva RM150 untuk 3 hari 2 malam. ingat lagi perbualan dengan brader tu - takpe la, sebab awak amek manual, saya bagi seratus je. alhamdulillah rezeki :)

#2. bukan saje kita sebagai customer tak nak kena tipu, company pon sama. makanya, brader tu mintak bank in deposit RM50 tanda korang confirm booking. don't worry, duit tu nanti dapat balik. nama pon deposit kan.

#3. aku bukan jenis suka letak high expectation bila booking secara online. biasa la, ade yang bagi good service dan sebaliknya. kadang-kadang depa sent gambar nampak cantik tapi bila tengok dalam dunia realiti, hampeh. berbalik pada cerita kereta sewa tadi, aku boleh bagi markah 8 out of 10. kondisi kereta sama macam kereta viva yang lain. cuma cermin depan pecah dan automatik retak. itu saje sebab kereta yang aku sewa ni hilang 2 markah, hehe.

tips : sebelum korang nak guna kereta, periksa dulu perkara-perkara basic. at least ade benda yang tak kena boleh direct bagitau staff.

#4. percaya tak kitaorang taruk minyak RM20 jer? yaaaa, itulah hakikatnya. masa dapat kereta, minyak di paras nyawa-nyawa godzilla. saje jer kitaorang tak nak isi banyak sangat. pertama : penginapan kitaorang dekat dengan pantai, walking distance sahaja. kedua : nanti buat island hoping van akan pick up dari tempat penginapan. part tu dah jimat kan? syukur sepanjang kitaorang guna memang mencukupi. lagipon langkawi bukan besar mana maaaa. 

#5. ni point paling aku suka. staff yang berurusan dengan aku baik brader yang just borak dalam phone dan staff dekat airport, depa jenis boleh lebih kurang. masa menunggu nak amek kereta pon tak lama mana. so, highly recommended.

aku ke langkawi time low season. berkemungkinan besar, harga akan berubah kalo time peak season. korang pon sedia maklum kan, cuti sekolah atau public holiday, langkawi memanjang jer penuh dengan orang sana sini.

tips paling senang : elakkan pergi langkawi time peak season. harga untuk penginapan, kereta sewa, makanan dan yang seangkatan dengannya boleh jadi dua kali ganda dari harga asal.

secara keseluruhan, aku puas hati dengan service dari company ni. for those yang sedang sesak cari kereta sewa, boleh contact nombor telepon seperti dalam gambar. kat bawah ni pon sesaje aku taip sekali lagi. tq for reading!

nama syarikat : RST Holidays Sdn Bhd
no telefon (office) : 04-9681668
no telefon (bimbit) :
 012-5348278/012-4144408/014-7409141/012-5649422/017-4174073