virtual friends

Tuesday, 14 June 2016

trip sempoi ke singapore : day 2 : tips & tricks di USS : part 1

USS merupakan taman tema Universal Studios kedua yang dibuka di Asia pada Januari 2010 selepas Universal Studios Japan (USJ). kalau di wilayah Asia Tenggara, USS adalah taman tema Universal Studios yang pertama dan terletak di pulau sentosa.

sebut je USS kita akan terbayang filem-filem hollywood yang terkenal seperti transformers, madagascar, the mummy returns dan jurassic park. itulah antara games yang korang bakal main di USS. nanti boleh la rasa feel yang luar biasa dan lain dari yang lain.

hari ni aku nak share tips & tricks yang perlu korang tahu sebelum nak ke USS. for your info aku ke sana berdua. banyak games yang kami tak perlu queue panjang sebab ade kelebihan sebagai single rider. indirectly dapat menjimatkan masa dan hampir 90% games fofular kami dapat main. 

okey don't waste the time. let's check it out!

#1 - don't run. just walk!
normally pembukaan USS akan dimulakan dengan persembahan menarik oleh kartun-kartun yang terkenal. masa kami tengah queue nak scan tiket, belum ape-ape aku dah nampak perkara pelik. dah kenapa semua orang berlari lepas masuk USS? memang kena lari ke? haha.

tips pertama yang aku nak share tak payah berlari pon takpe. korang mesti dapat main jugak. memang betul ramai orang nak masuk USS tapi bukan semua tuju kat sebuah tempat jer. 

melainkan...........!!

kau pergi USS time singapore, malaysia atau seantero dunia tengah cuti umum. masa tu memang pasti dan nyata orang ramai giler. korang nak lari larilah. kebetulan date yang kitaorang pergi hari tu dalam situasi biasa biasa sajork. nak kata ramai sangat orang pon tak.

#2 - map USS
jangan lupa amek map USS. biasanya diorang letak dekat pintu masuk tempat kita scan tiket. paling penting free of charge!

#3 - main game puas-puas dulu baru selpie!
first lepas masuk USS yoo ri suggest kami main dulu - bergambar kemudian. satu cadangan yang bagus sebab kita akan menghayati game tu betul-betul. lepas dah main semua game ikut suka hang pa la nak bergambar gaya kuak lentang dan sebagainya. ha gitu :p

#4 - prayer room
prayer room terletak antara roller coaster battlestar galactica dan ancient egypt. sayangnya masa kami datang hari tu prayer room under renovation. walau bagaimana pon, pihak pengurusan USS ade sediakan ruang solat betul-betul bersebelahan dengan prayer room. cuma kurang selesa sket sebab open space. boleh la dari takde kan?

just in case kalo tak jumpa prayer room based on my direction, korang boleh refer map :)

#5 - makan & minum di USS
aku pernah baca makanan dalam USS ade status halal dari Majlis Ugama Islam Singapura. sejauh mana kebenarannya aku tak pasti. sebenarnya kitaorang tak aim pon nak makan kat dalam atau luar USS. kata jimat u olls!

kitaorang ikut nasihat sheray. dia suruh kami bawak bekal sendiri. just bawak roti, choki-choki, kurma dan biskut dah cukup. staff biasanya tak check beg pon masa scan tiket. aha nampak tak penjimatan kat situ? 

ade satu rahsia nak bagitau ni. kalau korang memang dah lapo tahap gaban dan takde bawak stok makanan langsung, sheray ade cadangkan kita makan kat luar USS. ari tu aku perasan ade malaysian food street kat situ tapi aku tak pergi pon survey harga makanan. ape yang penting jangan lupa bagitau staff USS korang nak masuk balik okey!

ala masa kita dok sibuk main games tu takde rase lapo pon. itu badan aku la, hehe.

#6 - botol air 
water cooler ade disediakan dalam USS masa kita tengah queue nak main game. jangan lupa bawak botol air ye. senang nak refill dan semestinya free of charge!

kalo kat belah luar aku tak jumpa plak water cooler. kalo ade pon staff USS yang menjual dan konpem kena keluar duit sendiri :p 

#7 - baju hujan
ade dua alasan kenapa kena bawak baju hujan masa datang USS.

pertama sebab cuaca tak menentu di singapore. kita semua sedia maklum yang kita berkongsi iklim yang sama dengan depa kan.

alasan kedua for those yang nak main game jurassic park rapids adventure. game ni akan menyebabkan pakaian dan beg kita basah lencun. kalau bajet lebih takde masalah. korang boleh beli rain coat kat mesin yang disediakan masa tengah queue tunggu turn nak main. harga jangan tanya. sila menangis tepi tiang. hiks.

pada aku penyelesaian terbaik apa kata bawak je rain coat dari sini. berlambak-lambak ade jual dekat 7E, guardian dan watson. harga maybe berbeza tapi lagi murah dari beli dekat sana. beli yang disposable saje sudah.

#8 - datang awal pagi
betul, datang la awal pagi. kalau datang lambat maybe tak semua game kita dapat main kan? 

mana tau bila tengok queue panjang automatik kita stress. lepas tu mood teruih merundum 250%

oh no! 

#9 - souvenier 
bab ni ikut kemampuan masing-masing. aku malas cite panjang sebab aku memang takde beli ape-ape souvenier kat USS. save bajet ma.

#10 - official website
as usual, for more info about USS, just go through this website.


okey cukup dulu part one. nantikan episod seterusnya :)
hey minions, how are you today?
masa ni lagi seminggu depa nak sambut tahun baru cina
aku tak tahu nama bangunan ni, opss!
marilyn monroe spotted!

Monday, 13 June 2016

trip sempoi ke singapore : day 2 : misi ke USS!!!

- assalamualaikum wbt & salam 8 ramadhan -

hari ni aku nak sambung cerita trip sempoi ke singapore yang masuk hari kedua. amek kaw, dah empat bulan pergi baru sekarang dapat hapdate. wahai kerajinan, masuk la kau dalam diriku dan dok diam-diam kat situ. aku sendiri tak larat nak simpan cerita sampai berkurun.

31 januari 2016 (ahad)
plan kami hari ni nak ke Universal Studios Singapore (USS). nak pergi Universal Studios yang lain tak mampu, dapat jejak kaki ke USS dah kira okey la kan. itu pon tertelan ailio bila aku survey harga tiket masa memula plan dulu.

untuk pengetahuan semua, ade banyak cara nak ke USS. korang boleh naik bas, bawak kereta sendiri atau naik MRT dan monorel. cara yang kami pilih untuk ke USS adalah dengan menggunakan MRT dan monorel.

step pertama, tak kira korang naik MRT dari stesen mana sekalipon, jatuh hukum wajib ye turun di stesen harbourfront. lepas tu kena naik monorel di stesen sentosa. lepas tu plak jatuh hukum wajib turun di stesen waterfront. lepas tu sampai!

ha nampak macam berbelit kan?

sebenarnya sangat-sangat senang. aku saje buat cite lelebih. kasi gempak sket :p 

kami bernasib baik sebab stesen boon keng dan stesen harbourfront berada di line yang sama iaitu purple line. jadi dekat situ kitaorang dah jimat masa tak payah nak tukar line bagai.

baiklah, aku kena sekeh kepala sendiri sebab dah lupa macam mana aku boleh sampai ke stesen sentosa. inilah bahananya kalau dah lama sangat peram entry. 

debush! 

senang cerita keluar dari stesen harbourfront, sila cari signboard ke vivo city atau sentosa express atau stesen sentosa. apa yang aku ingat stesen harbourfront kat belah bawah manakala stesen sentosa kat belah atas. level berapa aku tak ingat.

lain-lain info tambahan :-
#1. sentosa express ada empat stesen bermula dengan sentosa station - waterfront station - imbiah station - beach station. sekali lagi diingatkan untuk ke USS, sila turun di stesen waterfront. 

#2. stesen sentosa terletak dalam vivo city yang merupakan shopping mall yang terbesar di singapore.

#3. harga tiket hanya $4 sahaja merangkumi perjalanan pergi balik untuk kemana-mana stesen dalam sentosa express. tiket dah kena caj bagi kanak-kanak yang berumur tiga tahun ke atas

#4. tourist pass tidak sah untuk pembelian tiket sentosa express. gamaknya mereka ni adik beradik lain mak lain bapak kot :p

#5. anggaran perjalanan dari the hive singapore hostel ke USS lebih kurang 30 minit.

#6. USS dibuka setiap hari bermula pukul 10 pagi hingga 7 petang.  

kami sampai awal di USS hari tue. ada masa lagi sempat la kitaorang bergambar kat globe dan juga kawasan sekitar. kebiasaannya kat area globe ni memang susah nak dapat port takde orang. bila line dah clear tiba-tiba ade yang menyelit. so pepandai la korang cari angel yang menarik :)

lebih kurang 9.45 pagi kitaorang dah start beratur. now we are ready to play!
stesen sentosa berhadapan dengan food court dalam vivo city shopping mall
kaunter tiket
kawasan sekitar USS
kalau la boleh dimakan sudah lama ku rembat
candylicious shop
happy together
small merlion
see? bukan senang nak bergambar kat sini. korang tengok la dengan mata kepala sendiri
masih ade lagi yang tidak berganjak
nak tunggu plak word UNIVERSAL tu clear satu hal
pintu gerbang USS
my ticket

Thursday, 7 April 2016

trip sempoi ke singapore : kat mana nak cari tiket USS murah?

- assalamualaikum wbt -

hari ni tak nak cerita banyak. jom kita terus masuk ke main story, hehe.

rata-rata harga tiket USS masa aku survey hujung tahun hari tu lebih kurang RM200. tambah plak currency kita tengah jatuh merundum. hasil carian daripada pakcik google, aku berjaya merembat tiket USS yang paling murah. senang cerita harganya mampu milik for those yang jenis travel style bajet ciput.

aku la tu, sape lagi. hiks. tapi aku bukan kedekut okey :p

next, biarlah gambar dibawah yang berbicara. 
FB : Universal Studio Singapore Ticket
reason kenapa harga tiket murah
siap pesan suruh bawak makanan dari luar tu kelakar
$62 for one person include meal and retail voucher
maksud physical ticket
time ni aku plan nak beli fast lane ticket sebab tak nak beratur panjang
#1. macam sheray mention, harga tiket dalam RM based on current exchange rate. alhamdulillah sehari sebelum pergi singapore, duit kita naik sket sebab TPPA case. kitaorang dapat harga RM159 for one person.

#2. kes kitaorang lain dari yang lain. sepatutnya kami dapat tiket USS pada 29 januari 2016 but still in process. so, sheray mintak dulu deposit RM100 dan balance RM218 aku bayar lepas balik dari singapore. baik aku atau sheray, kitaorang just trust each other. la ni win-win situation. aku tak dapat tiket, dia tak dapat duit. syukur semua dipermudahkan olehNya. paling penting masing-masing kena jujur.

#3. dalam FB USS ticket nampak macam takde ape-ape news feed kan?
kita pikir positif. maybe sheray sendiri busy dan aku rase business ni just kerja part time dia. I know her feeling, cewah. coz aku sendiri pon buat part-time job jual vitamin rambut. alhamdulillah customers sentiasa ada even aku tak selalu promote dalam IG. nak buat camno, banyak benda lain aku kena pikir. itu pon lastly aku paksa diri update jugak ape yang patut.

#4. part yang best pasal sheray ni - cara dia approach customer. 
aku nak beli express ticket tak dibaginya. siap bagi tips & tricks lagi ade la. selain tu, sheray ni takde nak melenting kalau aku banyak tanya. memang kebiasaan customer suka bertanya untuk kepastian. ape yang penting seller dan buyer sama-sama kena berbudi bahasa. baru seronok nak buat urusan jual-beli.

#5. update story 8 april 2016
semalam sheray ade inform yang harga tiket USS $53 dah terminated. please take note the latest price for USS ticket is $60. walaupon harga sedikit naik, pada aku tiket USS yang sheray jual masih lagi reasonable. terpulang, anda berhak membuat pilihan sendiri :)
 
dah cukup untuk hari ni. sebenarnya malas menaip tu satu hal. pulak tue nak tunggu mood hado baru nak menaip memang sampai sudah cerita ke singapore akan tertunggak. suka atau tidak, aku kena siapkan.

chaiyok!!!

Wednesday, 30 March 2016

kisah trip solo yang tak kesampaian

- assalamualaikum wbt -

entry kali ni saje nak buat sesi luahan hati. terima kasih kepada yang sudi membaca. bukan kisah putus cinta yer. ini kisah trip solo yang tak kesampaian :(

sepatutnya 2 hingga 4 mac hari tu aku ke langkawi. 

plan asal nak buat trip solo dan masuk koh lipe teruih kalau takde ape-ape.

sepatutnya la kan.

finally hari yang dinanti aku tak pergi pon.

huwa!

sedih dow.
tiket ke langkawi ni aku berjaya rembat masa last year punya 0 fares. aku dapat RM23.32 return. aku decided nak beli dulu. pergi atau tidak belakang kira.

hari berganti hari. pejam celik date yang aku nak pergi makin lama makin dekat. aku takde buat ape-ape preparation sebab langkawi ni aku dah biasa.

preparation ke koh lipe aku just take note jadual feri. kunun-kunun sampai langkawi 8.30pagi, sedang elok aku amek feri jam 9.30pagi. esoknya pukul 10.30pagi atau 4petang aku balik ke langkawi semula.

la ni masalah utama aku tak tau camna nak bagitau mak ayah aku pasal trip solo ni. puas dok mikior ayat paling menikam kelbu dengan harapan mereka sebagai pemegang lesen terbesar izinkan aku poie.

pada satu hari yang tengah panaih membahang, aku bagitau mak aku dulu hajat dihati. bukan main lembut suara aku cakap masa tu, hiks.

sekali ni jawapan mak aku.

nak pergi sorang? tak payah. pergi berdua boleh.

simple tapi tegas. terus aku speechless. tu belum lagi aku cakap nak pergi koh lipe. silap haribulan jawapannya no!!! 

aku tak boleh nak ikut kata hati sangat. aku kena bersyukur parent aku izinkan aku travel sebagai backpacker. dulu aku start travel dengan follow travel agent tau. lagi haru biru dan tak kena dengan jiwa aku.

berbalik pada cerita tadi, dari situ aku sendiri berbelah bagi samada nak teruskan atau tidak. 50-50. nasib aku takde booking accomodation dan sebagainya. trip kali ni memang aku nak gamble walk in ape semua sebab aku pergi time low season.

betul kata orang, perancangan Allah swt adalah sebaik-baik perancangan.

minggu aku nak ke langkawi tu tiba-tiba aku banyak kerja. style kerja aku jenis tak boleh tangguh sebab kejar deadline. kalo aku teruskan trip ni confirm aku banyak pikir walaupon hakikatnya kerja sampai bila-bila memang takkan habis.

hari yang sepatutnya aku bertolak aku hanya mampu pandang kapalterbang dari bawah je. kan pepatah melayu ade mengatakan tak dapat pergi dapat tengok kapalterbang dari jauh pon jadi la, puiii nau nau.

nak sedapkan hati aku anggap ni bukan rezeki. key point kalo aku nak travel - pastikan berteman. jom sape nak ikut aku pergi jepun tahun depan!